Thursday, January 31, 2013

Gaya Flea Market, Hot bagi 2013!

Salam dekorasi! Bertemu kembali di dalam entri pertama blog bagi tahun ini. Bagi peminat setia blog ini, terima kasih kerana sentiasa menyokong imanpuri interior & architecture. Tahun 2013, blog ini bakal menyajikan pelbagai projek dekorasi, idea, tip dan info-info terkini mengenai dunia dekorasi tempatan mahupun antarabangsa. Inspirasi ini boleh anda aplikasikan pada kediaman mahupun kehidupan anda. Apabila membicarakan isu dekorasi, ia tidak terhad kepada skop hiasan dalaman dan juga seni bina. Sebenarnya, ia banyak melibatkan gaya hidup kita dan juga persekitaran yang kita diami. Semoga blog ini dapat menjadi sumber rujukan bagi semua pemilik kediaman terutama di Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia.


Di dalam Impiana isu Januari 2013, imanpuri interior & architecture diberi kesempatan berkongsi serba-sedikit idea tentang penggayaan Flea Market sebagai panduan asas bagi pembaca. Apa yang cuba saya ketengahkan di blog ini adalah lanjutan kepada perbincangan di dalam majalah Impiana. Seni mencipta penggayaan Flea Market pada kediaman boleh dipelajari dengan pelbagai sumber rujukan yang mudah didapati kini, contohnya majalah yang mengkhusus kepada penggayaan ini ‘Flea Market Style’, terdapat juga buku rujukan khas mengenai gaya ini yang boleh anda perolehi di kedai-kedai buku utama. Sama ada ruang anda moden mahupun rustik, usah gusar untuk menggandingkan dengan barangan dekor diperolehi dari flea market. Apa yang perlu dititik beratkan adalah tentang pemilihan secara berhemah. Masalah yang sering berlaku dengan situasi flea market, sesetengah di antara kita gemar membeli satu atau dua barangan secara rambang yang tidak pasti apa yang akan dibuat dengannya atau di mana mahu diletakkan.

 
Gaya Flea Market bukanlah sesuatu yang asing di persada dunia dekorasi antarabangsa. Malahan berkunjung ke flea market telah menjadi aktiviti hujung minggu bagi berjuta penduduk di Amerika dan Eropah. Kebanyakan barangan yang boleh didapati di flea market adalah barangan baru, barangan yang jarang digunakan dan masih berfungsi dengan baik, barangan vintaj, koleksi dan juga antik serta beberapa barangan yang perlu dibaiki semula. Menyoroti Trend Dekorasi 2013, gaya dekorasi Flea Market ini bakal meniti di bibir pemilik kediaman tempatan yang semakin terdedah dengan aliran gaya yang diketengahkan dari luar negara ini. Tambahan pula, dengan wujudnya kedai-kedai perabot yang menjual perabot vintaj dan lama yang berkualiti tinggi serta aksesori-aksesori lama yang mempunyai nilai sentimental tersendiri. Dengan kedudukan ekonomi yang dialami kini, penjimatan dengan membeli barangan gaya Flea Market dapat membantu anda dalam memperuntukkan bajet yang sesuai demi hasil yang lebih mengagumkan.
 
via www.bhg.com
 
Gaya Flea Market adalah tentang pemilihan secara berhati-hati terhadap setiap barangan, disertakan dengan pemahaman yang mendalam terhadap ruang kediaman anda (pelan lantai, pencahayaan, warna) dan juga keperluan anda. Ia merupakan kombinasi antara kreativiti dengan keaslian dan nilai cita rasa tentang apa yang serasi atau tidak digandingkan bersama. Dekorasi gaya Flea Market menawarkan peluang untuk menggabungkan personaliti bersama dekorasi, lama dengan baru, kontemporari dengan klasik di mana menghasilkan gaya yang menarik, mengalu-alukan dan selesa untuk didiami.

via www.bhg.com
 
via www.bhg.com

 
Sekiranya anda memang terbuka dengan idea dekorasi gaya Flea Market, ia adalah tidak mustahil untuk melengkapkan dekorasi kediaman anda keseluruhannya dengan barangan hasil dari carian di flea market. Dari perabot dan perkakasan elektrik hinggalah ke pinggan mangkuk, elemen penstoran, permaidani, lukisan, linen dan juga aksesori.

Hasil seni dinding dari flea market. Via Blog.

Dari sudut warna yang serasi dengan gaya Flea Market ini, nuansa biru dan hijau adalah pilihan warna bagi trend 2013. Seperti kebanyakan perabot dari flea market yang perlu dirias semula, memberikan nafas baru kepada perabot lama dengan palitan cat biru laut bakal menyuntik gaya Flea Market yang lebih segar dan anggun.

Foto oleh Ashley Mills
 
Di dalam paparan blog akan datang, saya akan kongsikan dengan anda beberapa tip yang perlu diketahui sebelum ke jualan flea market dan senarai flea market serta kedai perabot yang mesti dikunjungi.